Somatic Experiencing (SE)®

Somatic Experiencing (SE)®

“Trauma is not what happens to us, but what we hold inside in the absence of an empathetic witness.” ~Peter Levine, grondlegger SE

 

Somatic Experiencing is een vorm van lichaamsgerichte traumatherapie en een wetenschappelijk onderbouwde methode voor het werken met fysieke en psychologische symptomen van stress, shock en trauma (PTSS). SE heeft de polyvagaal theorie van Stephen Porges als basis. 

 

SE richt zich op het alsnog afronden van de natuurlijke reacties op ingrijpende gebeurtenissen en het begrijpelijk maken van gevoelens van onmacht en wanhoop. Door onverwerkte traumatische ervaringen raakt het natuurlijke ritme, de regulatie van het zenuwstelsel, verstoord. De veerkracht neemt dan af. Dit kan leiden tot allerlei fysieke, emotionele en psychische klachten. Door het integreren van die opgeslagen overlevingsenergie herstel je de van oorsprong aanwezige vitaliteit en veerkracht. In SE sessies worden de natuurlijke zelfregulerende systemen van het lichaam aangesproken o.a. door het somatisch bewustzijn te vergroten, door te vertragen, door grote ervaringen in kleine stapjes te verwerken en door het vinden van hulpbronnen.