Sessies

 

Ik bied je een plek waar je waar mag laten zijn wat je voelt, waar je hardop kan zeggen wat tot nu toe ongezegd is gebleven en waar je kan oefenen met het maken van nieuwe bewegingen in jezelf en in het contact. Samen onderzoeken we wat je vraag is, wat je beweegt, wat je verlangt, wat je belemmert en vooral ook wat je support geeft. In sommige sessies wordt er gespard, in andere ondersteund en er wordt vooral verdiept.

 

Bewuste belichaming en verbinding met onszelf en anderen ontstaat door ervaren. Ik combineer daarom top-down en bottom-up benaderingen. Een top-down benadering begint bij gedachten en emoties. Een bottom-up benadering begint bij het lichaam, het gevoelde gevoel, en de instinctieve reacties. In lichaamsgerichte sessies wordt gepraat, en worden de signalen van het lichaam meegenomen om zo ingangen te vinden waar geen woorden voor zijn.

 

Een sessie is altijd een creatief proces wat we samen vormgeven, en die mede geïnformeerd wordt door kennis en wetenschap. Het werkzame ingrediënt is de veiligheid in het contact. Mensen veranderen door momenten van ontmoeting, we ontwikkelen ons wanneer we ons gezien en ontmoet voelen. Een eerste sessie is bedoeld om uit te vinden er voldoende veiligheid is tussen ons.

Bodymind Integrated Psychotherapy

Bodymind Integrated Psychotherapy

Bodymind Integrated Psychotherapy (IP) neemt het lichaam als ingang voor psychotherapeutisch onderzoek. Dit voegt veel toe; het lichaam geeft directe en effectieve antwoorden. IP sessies brengen zicht op je lichamelijke, mentale en emotionele blokkades, en je ontwikkelt concrete tools om in je dagelijks leven meer levendigheid en mogelijkheden tot zelfexpressie te ervaren. Het leert je strategieën te herkennen die je in het dagelijks contact gebruikt om geliefd te worden, maar die dieper contact juist ook in de weg kunnen staan. Hierbij wordt het kader van de karakterstijlen van Reich en Lowen gebruikt.

 

Een belangrijk element van deze 4-jarige opleiding is de dynamiek rondom afstand en nabijheid. Wat voor de ene persoon als veel te dichtbij voelt, ervaart de ander als echt te ver weg. Door de narcistische en co-dependent laag van jouw eigen karakter te onderzoeken, kun je jezelf beter plaatsen op dit spectrum. Dat helpt je om in het contact sturing te kunnen geven aan deze lastige dynamiek.

 

Onderdelen van het lesprogramma zijn o.a. Groepsdynamica, Bio-Energetica, Bodydrama, Ademwerk en Lichaamsgerichte Communicatie. Daarnaast heb ik geleerd over het begrip en belang van de therapeutische relatie en over mijn persoonlijke inbreng daarin.

The NeuroAffective Relational Model (NARM™)

The NeuroAffective Relational Model (NARM™)

“Paradoxically, the more we try to change ourselves, the more we prevent change. On the other hand, the more we allow ourselves to fully experience who we are, the greater the possibility of change.” ~Dr. Laurence Heller, grondlegger NARM

 

NARM is een vorm van traumatherapie die zich richt op het helen van relationeel-, hechtings- en complex ontwikkelingstrauma (C-PTSS). In NARM sessies werken we met overlevingspatronen die levenslange moeilijkheden in het contact met onszelf en anderen veroorzaken. Deze vroege onbewuste patronen staan verbinding in de weg en hangen samen met allerlei psycho-biologische symptomen.

 

De patronen ontstaan rondom vijf levensthema’s die we in onze ontwikkeling allemaal tegen komen: verbinding, afstemming, vertrouwen, autonomie en liefde-seksualiteit. NARM legt minder nadruk op waarom iemand is zoals die is, en meer op hoe de overlevingsstijl vervormt wat diegene in het huidige moment ervaart. De hier-en-nu manier van werken is gebaseerd op ‘somatic mindfulness’ en vergroot ons vermogen tot zelfregulering. Zo creëren we meer capaciteit om aanwezig te zijn bij onszelf en bij anderen.

Somatic Experiencing (SE)®

Somatic Experiencing (SE)®

“Trauma is not what happens to us, but what we hold inside in the absence of an empathetic witness.” ~Peter Levine, grondlegger SE

 

Somatic Experiencing is een vorm van lichaamsgerichte traumatherapie en een wetenschappelijk onderbouwde methode voor het werken met fysieke en psychologische symptomen van stress, shock en trauma (PTSS). SE heeft de Polyvagaaltheorie van Stephen Porges als basis. 

 

SE richt zich op het alsnog afronden van de natuurlijke reacties op ingrijpende gebeurtenissen en het begrijpelijk maken van gevoelens van onmacht en wanhoop. Door onverwerkte traumatische ervaringen raakt het natuurlijke ritme, de regulatie van het zenuwstelsel, verstoord. De veerkracht neemt dan af. Dit kan leiden tot allerlei fysieke, emotionele en psychische klachten. Door het integreren van die opgeslagen overlevingsenergie herstel je de van oorsprong aanwezige vitaliteit en veerkracht. In SE sessies worden de natuurlijke zelfregulerende systemen van het lichaam aangesproken o.a. door het somatisch bewustzijn te vergroten, door te vertragen, door grote ervaringen in kleine stapjes te verwerken en door het vinden van hulpbronnen.

Out beyond ideas of wrongdoing and rightdoing,

there is a field. I’ll meet you there.

 

 

When the soul lies down in that grass,

the world is too full to talk about.  ~Rumi

Tarieven & vergoedingen

 

De eerste sessie is een intake. Deze is bedoeld om kennis te maken, om wat helderheid te krijgen over wat het is dat je wenst voor jezelf en om na te gaan of je bij mij op de juiste plek bent. Sessies duren 60 min.

 

De sessieprijs is afhankelijk van je inkomen.

Bij een inkomen lager dan € 1200 bruto per maand: € 80

Bij een inkomen tussen € 1200 en € 2800 bruto per maand: € 90

Bij een inkomen hoger dan € 2800 bruto per maand: € 100

Zakelijk coaching tarief: € 130 (ex 21% BTW)

 

Sessies worden door de meeste verzekeraars deels vergoed als complementaire zorg vanuit de aanvullende verzekering, een overzicht vind je hier. Het afzeggen van een afspraak is tot 24 uur voor aanvang van de sessie kosteloos, daarna breng ik het hele bedrag in rekening.

 

Het komt helaas voor dat ik geen plek heb. Meer info hierover vind je hier.