Lichaamsgerichte sessies

Ik bied je een plek waar je waar mag laten zijn wat je voelt, waar je hardop kan zeggen wat tot nu toe ongezegd is gebleven en waar je kan oefenen met het maken van nieuwe bewegingen in jezelf en in het contact.

 

Samen onderzoeken we wat je vraag is, wat je beweegt, wat je verlangt, wat je belemmert en vooral ook wat je ondersteunt.

 

In sommige sessies wordt er gespard, in andere ondersteund en er wordt vooral verdiept. Dit doen we deels door te praten, maar de focus ligt voornamelijk op het ervaren, dit is namelijk hoe je lichaam leert. Hierin verschilt mijn benadering van de reguliere, waar de aanpak voornamelijk cognitief en gedragsmatig is.

Er is geen vaste formule voor hoe een lichaamsgeoriënteerde sessie eruit ziet, het lichaam stuurt vaak impliciet het proces. In de taal van je lichaam bestaat er geen goed en fout. Ik werk met het subtiel volgen en verkennen van lichamelijke sensaties en signalen. Ik geef je terug wat ik zie aan je houding en je bewegingen en dan kijken we naar welke emoties, gedachten en impulsen hiermee samenhangen.

 

Dit kan zittend in een stoel of op de grond, bewegend door de ruimte of liggend op een matras, en met of zonder aanraking. We kijken samen welke vorm het beste aansluit in het moment en waar je je prettig bij voelt. Een sessie is altijd een co-creatie.

 

Het werkzame ingrediënt is de klik in het contact, de gebruikte methoden zijn maar voor een klein deel belangrijk laat onderzoek zien. Mocht je meer willen weten over mijn werkwijze dan kan je onder de praktische info lezen welke methoden ik o.a. gebruik. Een vrijblijvend kennismakingsgesprekje is uiteraard mogelijk en vrij van kosten. Dit duurt 15 minuten en kan telefonisch of in de sessieruimte met een kop thee erbij.

Praktische informatie

 

De eerste sessie is een intake. Deze is bedoeld om helder te krijgen wat je hulpvraag is en of we samen aan het werk kunnen. Na de intake is de prijs per sessie afhankelijk van je inkomen.

 

Intake: € 50,-

Bij een inkomen lager dan €1200,- bruto per maand: € 70,-

Bij een inkomen tussen € 1200,- bruto en €2800,- bruto per maand: € 80,-

Bij een inkomen hoger dan €2800,- bruto per maand: € 90,-

Zakelijk tarief: € 120,-

 

Voor coachingsessies komt hier 21 % BTW bij, voor therapiesessies niet. Sessies worden door de meeste verzekeraars (deels) vergoed als complementaire zorg vanuit de aanvullende verzekering, een overzicht vind je hier. Een sessie duurt 60 min. Het afzeggen van een afspraak is tot 24 uur voor aanvang van de sessie kosteloos. Bij een afmelding korter dan 24 uur breng ik het hele bedrag in rekening, behalve wanneer je vanwege Covid-19 symptomen afzegt.

Covid19 maatregelen en online sessies

Ik werk in mijn praktijkruimte in een aangepaste vorm vanwege Covid-19 (gepaste afstand, strengere hygiënemaatregelen en bij ziekteverschijnselen blijven we thuis). Sessies zijn ook mogelijk via beeldbellen. Mijn ervaringen hiermee zijn positief. Het kan een toegevoegde waarde hebben om een sessie in je eigen ruimte te ontvangen en ondanks dat het contact anders is dan wanneer we samen in een ruimte zijn, is het horen van elkaars stem, het zien van elkaars gezicht en het luisteren naar elkaar krachtig.

Methoden

Inzichtgevende gesprekken

We onderzoeken hoe jij de wereld interpreteert en welke onbewuste oordelen en overtuigingen jij over jezelf en de wereld met je meedraagt. Veel van deze overtuigingen zijn onbewust overgenomen uit de familiegeschiedenis en de cultuur. We nemen ze persoonlijk en denken dat het iets over ons zegt in plaats van dat we kunnen zien dat het alleen iets zegt over onze omgeving. We laten ze ons definiëren. Het is dus zinvol om eens goed te kijken naar deze gedachten, zijn ze eigenlijk wel waar?

 

Lichaamsbewustzijn vergroten

Je lijf heeft een ander tempo dan je hoofd. Door te vertragen kom je makkelijker in contact met de signalen van je lichaam. Ik gebruik somatische meditaties om meer lichaamsbewustzijn te creëren. Hierbij breng je je aandacht in je lijf en zo ga je jezelf meer van binnenuit ervaren. Dit is een volkomen natuurlijke ervaring die door de snelheid waarin we leven vaak overstapt wordt.

 

Ademwerk

De manier waarop je ademt zegt veel over wat er gebeurt in je lijf. Door hier meer bewust van te worden leer je over toelaten en loslaten. Een simpel voorbeeld om te illustreren hoe emoties samenhangen met adem is dat wanneer we schrikken, we een diepe hap lucht nemen en vervolgens onze adem vasthouden. Met bewustzijn van je adem ben je beter in staat om je lichaam te sturen tijdens intense emoties. Ook kan je bewust ontspanning opzoeken door je adem te sturen.

 

Subtiele bewegingsoefeningen

Ik gebruik bewegingsoefeningen uit de bio-energetica en het Reichiaans lichaamswerk. Hierdoor leer je de energie die bij emoties hoort vrijer te laten stromen door beetje bij beetje wat controle los te laten en meer waar te laten zijn wat je voelt, in contact en met je benen op de grond.

 

Systemisch werk / opstellingen

Personen, emoties of situationele elementen kan je met symbolen in een ruimte representeren met symbolen zoals poefjes of stoelen. Zo kan je dat wat in je leeft buiten jezelf neerzetten en er met wat meer afstand naar kijken. Je brengt dan informatie vanuit een diepere laag in het bewustzijn. Vaak geeft deze afstand wat ruimte en begrip en is het makkelijker om daarna een nieuwe stap te maken. Ook gebruik ik technieken uit de dramatherapie en elementen uit de Gestalttherapie.

 

Karakteranalyse en bodyreading

Veel van wat je je voelt is terug te zien in je lichaamshouding en in je bewegingen. Wat bekende metaforen hiervoor zijn bijvoorbeeld een last meedragen op je schouders, op je tenen lopen of een knoop in je maag hebben. Vaak ontstaan deze bewegingen al jong en vormen ze mede jouw unieke manier van reageren, je karakter. We onderzoeken welke patronen en mechanismen er onbewust een rol spelen in het hier en nu en ook wat het effect hiervan is op je vitaliteit.